Sunday 1 April 2012

1.Το από-καταστατικό του ιστολόγου & 2.Προσεχώς…


Σήμερον:
                 Το από-καταστατικό του ιστολόγου
                 Προσεχώς…



Το από-καταστατικό του ιστολόγου*

   Το γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση σε ο,τι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κατανοήσουμε. Το πρώτο και τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου.
   Είναι η στιγμιαία παύση του μυαλού. Και όταν εκείνο ξαναξεκινά, συνήθως είναι πιο ελεύθερο να εστιάσει σε όσα έχουν νόημα και πιο έτοιμο να τα κατανοήσει.
   Είναι ένας ηδονικός σπασμός που λύνει τους κόμπους στο σύστημα, μυϊκό και νευρικό. Γόρδιους δεσμούς που η φούρια, η οργή και η στεναχώρια έπλεξαν σε χρόνο ανύποπτο, από τις ίδιες του τις ίνες. Υποδεικνύει διακριτικά «εκείνα που δεν λέγονται», κατά τον Α. Πάνου [1] ή τα αποδεσμεύει λυτρωτικά όταν έχουν πλέον «σφηνώσει στον αυχένα», όπως συμπληρώνει ο Θ. Παπακωνσταντίνου [2].
   Είναι ο απόλυτος κοινωνικός και ερωτικός καταλύτης, το φυσικό αντίδοτο σε κάθε μορφή αμηχανίας. Είναι κάτι που μπορείς να το κεράσεις στον δικό σου άνθρωπο ή και στον περαστικό, ακόμα κι όταν έχεις ξοφλήσει οικονομικά ή και ηθικά. Είναι το ακριβές αντίθετο του επιφωνήματος «Γαμώτο!».

   Ενώ το χιούμορ** είναι ένας μαγικός ολοκληρωτικός μετασχηματισμός[4], με ένα ευρύτατο πεδίο ορισμού, που έχει ως συνάρτηση-πυρήνα το γέλιο. Εισάγουμε πόνο, φόβο ή ήττα και παίρνουμε χαρά. Τόσο απλά…
   Δεν είναι απλώς ένας τρόπος διασκέδασης. Είναι μια συγκεκριμένη οπτική, που όλοι μας κάποτε υιοθετούμε, άλλος λίγο κι άλλος πολύ. Είναι εργαλείο επιβίωσης· άμυνα και αντεπίθεση μαζί. Η, ακόμα καλύτερα, αφοπλισμός.
   Και τότε γιατί να μην μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αντιπαράθεση; Γιατί προϋποθέτει διαύγεια, ταχύτητα και ευελιξία. Όπως και η ίδια η συγκυρία της μάχης, κατά τον Sun Tzu[5]. Γι’ αυτό, δυστυχώς, πολλές φορές δεν απομένει παρά η άτακτη φυγή ή η βίαια αντεπίθεση…
   Αλλά το πνεύμα ή χιούμορ** μπορεί να υπερνικήσει κάθε αδυναμία ή εξευτελισμό. Μπορεί να συρρικνώσει τα φοβερά και τρομερά, να απλοποιήσει και τις πιο μεγάλες δοκιμασίες.
   Παραγνωρισμένο. Για πολλούς είναι η πρόσκαιρη απόδραση από τα όρια της λογικής. Μήπως όμως μπορεί να είναι και μια συστηματική επανάσταση εναντίον του καθημερινού παραλογισμού; Μήπως μπορεί να δώσει μια εκκωφαντική απάντηση σε μεθοδευμένες φλυαρίες, που στόχο έχουν να καταπιέσουν την αμφισβήτηση και να την καταπνίξουν στην αμφιβολία; Για παράδειγμα η βάρβαρη φλυαρία των διαφημιστικών μηνυμάτων, που εισβάλλουν από παντού για να σου «υπενθυμίσουν» ποιος θα’ θελες να είσαι και πώς να το «κατακτήσεις» αυτό.
** γαλλική λέξη, που ερμηνεύεται και ως: κέφι/διάθεση/ιδιοσυγκρασία/ζωτικό υγρό[3]

   Τελικά το γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση εκτόνωσης ενός ανθρώπου, που συχνά γίνεται αλυσιδωτή, παρασύροντας πολλούς ακόμα. Μάλιστα, κάποιες φορές μεταδίδεται στους διπλανούς χωρίς συγκεκριμένο λόγο, απλά «γιατί έτσι».
   Πιστεύω πολύ στο «γιατί έτσι». Για να φτάσουν στην προαπαιτούμενη ηρεμία και ιλαρότητα, πολλοί στρέφονται σε εξαρτησιογόνα, χημικά ή μη χημικά. Αν και δεν το υποστηρίζω, το βρίσκω εύλογο. Κατ’ εμέ η καλή διάθεση, το «γιατί έτσι», είναι αρκετό. Ίσως και σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό (κοινώς «κάψιμο») που προκαλεί η στενή επαφή με κάποια απ’ τις θετικές επιστήμες.

* όπως λέμε: «καταστατικό του συλλόγου»


Προσεχώς…

   Εδώ λοιπόν θα αναρτώνται:
1. Παλιότερες και νέες συλλογές λογοπαιγνιακών παραληρημάτων. Από καυτά έως και παγωμένα. Στην τελευταία περίπτωση το γέλιο είναι σπασμωδική, αλλεργική αντίδραση. Βεβαιωθείτε πως δεν έχετε ευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά…
2. Κόμιξ σε δικό μου σενάριο, σατιρικά και μη. Σε κάποια εξ αυτών υπάρχουν και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
3. Links από κάποιες αναρτήσεις μου στο youtube.com. Μεταξύ αυτών, υποτιτλισμοί με μεράκι και φροντίδα από τα χεράκια μου, με επιμέλεια του Oréstix ή κάποιου άλλου υπεργλωσσομαθή φίλου.
4. Δεν αποκλείεται να δείτε και στίχους, αν και έχω σχεδόν μισή δεκαετία να γράψω κάτι σε αυτή τη μορφή.
5. Κείμενα σαν και αυτό μάλλον θα δείτε σπάνια από μένα. Ενώ το γράψιμο με ξεκουράζει και με ευχαριστεί, συνήθως δε μπορώ να διαθέσω τον χρόνο, έστω και για μια σελιδούλα. Πιο πιθανό είναι μια στις τόσες να βάλω κανένα link για ανάρτηση σε άλλο blog, όταν υπάρχει κάποιο κείμενο που με εκφράζει ιδιαίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρχει συμβολή κάποιου τρίτου θα βλέπετε και τη σχετική αναφορά.

Για το πόσο περιοδικά θα μπορώ να ετοιμάζω τα προς ανάρτηση, δυστυχώς δε μπορώ να εγγυηθώ. Οπότε αν κάποιος θέλει να τα καταναλώνει ζεστά, ας με προσθέσει σε κανένα rss feed ή κάτι άλλο σχετικό.

Για σχόλια, απόψεις, ή και γινωμένες ντομάτες: justlaughitoutyo@gmail.com
Ίσως να αργώ καμιά φορά, αλλά πάντα απαντάω. Παρατηρήσεις και αξιολογήσεις (τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στα τεχνικά θέματα του blog) θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα.


Άντε και καλό μας ταξίδι…


Grin&Bear

Αναφορές, παραπομπές & ερεθίσματα:
                 [1] ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ - ΛΙΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ - ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
                 [2] ΘΑΝΑΣΗς ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΡΥΧΕΙΑ
                       Στα κέρατα του Ταύρου
                 [3] "humeur", λεξικό Γαλλικά-Ελληνικά σε απευθείας σύνδεση
                       humeur - humeurs - mouvement d'humeur
                 [4] Ολοκληρωτικοί μετασχηματισμοί
                 [5] Η Τέχνη του Πολέμου
                       The Art of War

2 comments:

  1. Καλοτάξιδοοοο!!!
    Αναμένω τις επόμενες αναρτήσεις! Επίσης αιτούμαι και ανάρτηση ιστοριών καθημερινού παραλογισμού :D
    Επίσης, κάνω το πρώτο σχόλιο στο blog σου... αυτό μου φέρνει χαρά! Επίσης μου άρεσε πολύ !!!

    ReplyDelete
  2. Κάνω το δεύτερο σχόλιο στο blog σου... αυτό μου φέρνει λιγότερη χαρά, αλλά ας ήμουν έξυπνος να το έκανα πρώτος, πριν από την Χρύσα.
    Περιμένουμε να δούμε τις collection ανηρτημένες...

    ReplyDelete